Okategoriserade

Han fick mig att skämmas i 4 år- Jag bär INTE ansvaret för vad han gjorde mot mig.

För ett tag sedan så var jag på ett event #digitalqueen där en tjej Nina pratade om sextrakasserier och övergrepp som vi tjejer får vara med om. Det eventet öppnade mina ögon och fick mig att inse att det är så många där ute som på något sätt är med om just det, precis som jag. Övergrepp och sextrakasserier. Det skrämmer mig och gör mig ledsen från insidan ut. Hur kan man betee sig så mot en annan människa?

Jag har sen 4 år tillbaka burit på en händelse som jag själv har förminskat. Jag har skämts och trott att det är mitt fel. Att det är något jag borde sopa under mattan och aldrig prata med någon om. Jag skämdes så otroligt. Jag tyckte att jag får skylla mig själv. Att jag kunde gjort saker annorlunda för att slippa vara med om detta. Men inget är mitt fel, jag borde inte skämmas, det borde han. Och självklart ska jag prata om det. För min egen skull men också för att ämnet är så otroligt viktigt. Jag vill sätta ner foten och visa att jag är inte den som borde skämmas, jag är inte den som har gjort fel. Jag får och borde prata om det och för första gången kommer jag att berätta det offentligt.

Händelsen hände för ca 5 år sedan. Jag var ute med mina vänner och tog några drinkar. Där stötte vi på 3 super sköna killar som vi valde att gå hem till och fortsätta festen lite till, klockan var ca 02 på natten. Vid den tiden så bodde jag långt bort från stan så jag och min kompis bestämde oss för att sova hos de här killarna, dom verkade ju ändå som vettiga killar. Jag gjorde tydligt för dem alla att jag inte var intresserad av något slag, jag sa det rakt ut. Inget flört eller kyssar med någon av dom. Vilket var mer än rätt eftersom att jag dejtade en kille just då. Jag höll mig för mig själv i en soffa och var bara trevlig. Sedan gick jag och min vän och la oss i sängen tillsammans. Den sängen där vi skulle sova själva, det blev vi lovade. Jag var lite småberusad, vilket gjorde att jag sover lite djupare än annars. Men i den här händelsen så ska det inte spela någon roll alls. Min kropp är min kropp och ingen kille har rätt att ta på den utan att jag är med på det.

Vi båda somnade med stängd dörr och tron om att det var tryggt. Mitt i natten så vaknade jag upp av att en av killarna hade sina fingrar i mig. Sina fingrar i mig?! Jag kände mig så kränkt, otrygg , smutsig och dum. Det tog säkert tre sekunder innan jag agerade, de tre sekunderna var dom tre längsta sekunderna i mitt liv, det gick så mycket tankar i mitt huvud och jag blev som förfryst i kroppen. Jag kunde inte röra mig. Det går inte att förklara den känslan.
Efter de här tre sekunderna så reste jag mig upp och skrek på killen. Jag väckte min vän, tog mina saker och gick därifrån. Helt rätt av mig. Jag gjorde ingen polisanmälan eller något, vilket jag borde ha gjort. Jag vågade inte. Jag var rädd för att jag skulle få skit. Jag berättade inte för någon. Det enda jag gjorde var att gråta, gråta och gråta. Jag fick panik i min egen kropp, jag kände mig smutsig. Jag kände att jag fick skylla mig själv. Men varför? Jag vet inte. Det som gick igenom mitt huvud var, varför Jag? Vad gjorde jag mot honom så att han trodde sig ha rätt att föra in sina fingrar i mig när jag sov? Hur kunde det här hända?

NU fattar jag att det såklart inte va JAG som hade kunnat göra nåt annorlunda utan att det alltid är killen som bär ansvaret. Jag hoppas att om fler berättar om vad de varit med om så släpper förhoppningsvis skammen och skulden som vi så lätt lägger på oss själva. Jag har ingen anledning att skämmas eller bära skuld. Jag har ingen anledning till att jag borde hålla det för mig själv. Kalla det han gjorde vad ni vill, taffs, våldtäckt eller bara att han var kåt. Det han gjorde går inte att ursäktas, det var fel rakt av. HAN gjorde fel, HAN borde skämmas, HAN borde hålla det för sig själv, HAN borde känna sig smutsig – inte jag.

Jag blir så rädd för dagens samhälle och vetskapen om att jag är långtifrån ensam om att vara med om något sånt här hemskt. Det kan vara våldtäckt men också en oönskad dick-pick.
Till er som har gått igenom något liknade på något sätt, till er vill jag bara säga att ni har inget att skämmas över, ni ska ALDRIG känna att det var erat fel. Jag skulle tipsa er om att prata med någon nära och kära eller kanske någon psykolog, för det är inte lätt att gå runt med en sån sak helt själv, det ska inte behövas. Var aldrig rädda för att polisanmäla.
Tillsammans är vi starka. 

3 svar till “Han fick mig att skämmas i 4 år- Jag bär INTE ansvaret för vad han gjorde mot mig.

 1. Mickis skriver:

  Så stark och fint skrivet Ellie. Så många som känner igen sig och det är aldrig ok att något sådant händer. Var försiktiga och var rädda om varandra! ❤️

 2. Nathalie skriver:

  Det är fruktansvärt med dessa övergrepp och de kan lämna såna trauman. jag har själv varit med om flera övergrepp, vissa har jag inte ens fattat var just övergrepp för jag har alltid tänkt att jag fått skylla mig själv. Det är tråkigt att man ska lägga skulden på sig själv för precis som du skriver så är det ju aldrig någonsin offrets fel! Jag var väldigt liten när jag var med om mitt första övergrepp, kanske bara 5-6 år och den händelsen har jag hållit för mig själv i ALLA år. Jag har känt sån skam och skuld, inte vågat närma mig att prata om det ens. Förra veckan orkade jag dock inte längre bära på det så jag hävde ur mig i stort sett allt till min samtalskontakt. Det var så jobbigt men herregud vad skönt och rätt det kändes efteråt!! Jag kände verkligen att jag inte längre är ensam om det här, att jag inte behöver stå själv med den där tunga ryggsäcken. Det är en sån lättnad så det går inte att beskriva!

  Det är viktigt att man pratar om sånt här, delar med sig och visar att det inte är okej för det kommer aldrig vara okej!
  Kram till dig och tack för att du delar med dig ❤️

 3. Maria skriver:

  Folk har ingen moral längre. Jag tycker att porren har mycket stor roll i detta genom att det manipulerar männen och killarna att tro på fantasier med dessa klipp och filmer hur allt ska vara mellan män och kvinnor.

  Jag tycker att slopa all porr på alla kryssnings fartyg, hem, datorerna så kommer rent lärdom till slut till deras tankar. Man blir som man umgås med och då gäller det vad man matar sina tankar med i form att vad man läser, tv, filmer, porr, tidningar, människor med dåligt beteende osv. Och jargongen med killarna är rent smuts hur dom tror sig vara häftiga medans dom är smutsiga i sina beteenden och munnar.

  En riktig kille och en riktig man har alltid respekt även om en kvinna skulle gå naken på stan. Om en man skulle se en naken kvinna på stan han kan istället fråga hur står det till är allt bra?Och tänka oj den kvinnan behöver ta hand om sig så att den kan komma hem tryggt för hon har ju inga kläder på sig. Om ni förstår vad jag menar. En person ska aldrig utnyttjas oavsett plats, utseende, kläder, naken osv. Nu är det dags för RESPEKT att komma tillbaka till samhället.

  Rent moral och rena förhållanden och ja allt rent tillbaka till männens och kvinnornas relationer!!

  Kram till er och all styrka till er <3

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.